Maj 2023

Ny plaståtervinningsfabrik i ÖlsremmaNy plaståtervinningsfabrik i Västsverige (Ölsremma).

Pipelife Sveriges fabrik i Ölsremma, byggs delvis om till en anläggning för att hantera och förädla återvunnen plast. 

Uppskattningsvis skickas i dag 5 000 ton rör till förbränning i Sverige, som kunde ha återvunnits för att bli nya rör. Investeringen är en del i vårt arbete att uppfylla våra hållbarhetsmål och CO2-strategi och minska vårt CO2-avtryck. 

Initialt kommer den återvunna plasten användas för eget bruk, men på sikt kommer vi kunna leverera externt. Vi kommer att producera återvunnet PE/PP (Polyeten/Polypropen) och PVC (Polyvinylklorid) och därigenom minska vår användning av fossilbaserade råvaror. Genom investeringen i syfte att återvinna av plast räknar vi med en initial besparing av årlig CO2, till hela 3 840 ton. 

kortfattat om processen

 

En del av investeringen kommer vara en compounder (mixer), där den återvunna plasten omvandlas till ett högkvalitativt återvunnet material, som kommer så nära jungfruligt material som möjligt vad gäller hållbarhet och egenskaper. 

I processen förändrar vi plastens fysiska, termiska och estetiska egenskaper. Basråvaran (plasten) kommer från externt och internt återvunnet material (sorterat, kvarnat, tvättat). Den andra delen är att mikronisera PVC-rör i vår nya fabrik i Ljung, dvs. att PVC finfördelas till mycket små partiklar för att därefter bli nya rör. Systemet kommer att integreras i, och utveckla vårt eget skrothanteringssystem. 

Vi fokuserar på kvalitet och utveckling av våra produkter, men värderar miljöaspekten i alla processer för att efterlämna ett så litet CO2-avtryck/ Carbon Footprint som möjligt. 

Satsningen i Ölsremma kommer att hjälpa oss att uppnå det målet och vara ledande i branschen. 

 

Pipelife Sverige AB ska vara det företag i branschen, som ska ta ansvar och gör skillnad för miljön. Vår ambition är att ställa högre krav på oss själva än branschkrav, lagar och förordningar inom kvalitet, miljö och hållbarhet. 
Pär Näslund VD Pipelife Sverige AB

#recykling #sustainability #future #caring #alwayspartofyourlife

Kontakt

 

 

För information om projektet:

Pär Näslund VD Pipelife Sverige  
E par.naslund@pipelife.com  
T +46 513 221 03

 

Pressbilder och koordinering: 

Lisa C Coppage 
E lisa.carlsson.coppage@pipelife.com
T +46 513 259 04

Nedladdningscenter
Hittade du inte det du letade efter?

Kontakt-<br>personer

Kontakta oss +46 513 221 00

Hel lista över kontaktpersoner

Kom i kontakt med vårt team

Välj vilket sätt du vill komma i kontakt med oss. Vi kommer att kontakta dig så snart som möjligt.

Telefon

Call back service
Vi kommer att kontakta dig via telefon
E-posttjänst
Vi kommer att kontakta dig via e-post